Az álláskeresés alapjai

Az álláshirdetések felkutatása és a jelentkezések megkezdése előtt érdemes megállnia egy pillanatra.

Előkészületek

Gondolkozzon el azon, mi a fontos önnek egy munkahellyel kapcsolatban, mire vágyna igazán, milyen környezetben érezné jól magát, hiszen új munkahelyén több időt tölt majd, mint otthon, a családjával.

Miután sorra vette az elvárásait, próbálja meghatározni erősségeit, készségeit, képességeit. Ebben segítségére lehet, ha végig gondolja tanulmányait, képesítéseit, szakmai tapasztalatait, az eddig elért eredményeit, sikereit, valamint, ha visszajelzést kér korábbi munkatársaitól, ismerőseitől, milyennek látják önt.

Ezen ismeretek birtokában javasolt listázni azokat a munkaköröket, illetve iparágakat, amelyekben reálisan el tudná képzelni magát.  

Ha ezekkel végzett, már is indulhat az álláskeresés, mely történhet személyes kapcsolatok útján, valamint online.

Személyes kapcsolatok

A személyes kapcsolatok nagy mértékben tudják növelni az álláskeresés esélyeit. Tudassa ismerőseivel, hogy állást keres, még ha ők nem is abban az iparágban tevékenykednek, ahol ön szeretne. Sosem lehet tudni, kinek milyen további ismeretségei vannak.

Vegyen részt szakmai eseményeken, rendezvényeken, konferenciákon! Tegyen szert új kapcsolatokra! Javasolt az új ismerősökkel LinkedIn-en vagy más, iparág szempontjából releváns közösségi médián azonnal felvenni a kapcsolatot. Javasoljuk, kövesse nyomon a folyamatot: írja fel magának, kivel hol találkozott, megállapodtak-e valamiben, van-e további teendője a kapcsolat ápolása érdekében.

Online álláskeresés

Az online álláskereséséhez ma már számos segítség elérhető.

Regisztrálhat releváns állásportálokra, internetes állásfórumokra.

Könnyedén figyelemmel kísérhet iparágakhoz, vállalatokhoz kötődő híreket, feliratkozhat hirdetéseket tartalmazó hírlevelekre.

Követhet a kiszemelt iparághoz, a megpályázni kívánt pozícióhoz kapcsolódó LinkedIn, Facebook, Twitter profilokat, csoportokat. Amennyiben ezekhez szakmai hozzászólásokat is tesz, úgy a szakértői megítélését javíthatja.

Az online jelentkezéseit is érdemes nyilvántartania: milyen céghez (név, elérhetőségi adatok), milyen pozícióra (pozíció leírása, hirdetés linkje), mikor pályázott (dátum), és mi a jelentkezés aktuális állapota.

Ne feledje, mindezekben a segítségére lehetünk! Jelentkezzen bátran a workshopjainkra, vagy személyes tanácsadásra!

Karriertervezés

A karrierváltásról

Állásinterjú típusok